Automatkan iloja: Risto Räppääjä -äänikirjat


Koko perheen pitkillä automatkoilla kuuntelemme usein äänikirjoja, ja yhdeksi kuluneen kesän hitiksi nousivat Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjät. Auton suljetussa tilassa tarinan imuun malttaa keskittyä aikuinenkin ja Risto Räppääjät naurattavatkin takuuvarmasti koko perhettä, joskin niissä käsitellään lapsentajuisesti myös vakavampia teemoja kuten mustasukkaisuutta tai yksinäisyyttä. 

Kirjojen päähenkilö on 11-vuotias rumpalipoika Risto Räppääjä, joka asuu kahdestaan  tätinsä Rauha Räppääjän kanssa. Rauha on sensitiivinen ja kiintynyt Ristoon, mutta usein myös innostuu ja hermoilee pienistä. Rauha on ihastunut alakerran rauhalliseen poikamieheen Lennart Lindbergiin, mutta kumpikaan ei oikein pääse aloitteen tekemisessä ystävyyttä pidemmälle. Riston paras kaveri on naapurissa asusteleva Nelli "Nuudelipää" Perhonen, jonka kanssa hän ajautuu myös useimpiin seikkailuihinsa. Kirjojen vakihahmo on myös Rauhan tomera serkku Elvi Räppääjä, joka pistää mukulat kuriin.


Risto Räppääjä -elokuvat, joita on tehty jo kuusi, ovat olleet perheemme suosiossa jo kauan! Äänikirjoina kuunneltaviksi valitsimme kirjastosta sellaisia kirjoja, jotka eivät liity elokuvien tarinoihin. Tarinoiden huumori syntyy siitä, että ne tasapainoilevat sadun ja realismin rajoilla. Kirjojen miljöö on tämä reaalimaailma, ja periaatteessa olisi pieni mahdollisuus, että jollekin voisi oikeasti käydä kaikki ne kommellukset, mutta kuitenkin  sattumukset ovat tarpeeksi absurdeja naurattaakseen. 

Risto Räppääjä ja kaksoisolento oli oma suosikkini näistä äänikirjoista. Siinä Riston kaupunginosaan ilmaantuu yllättäen ihan Riston näköinen poika, ja kaikki luulevat häntä Riston kaksoisolennoksi. Ristoa sekaannus alkaa häiritä, ja lopulta hän päättää ottaa tunkeilijasta selvää. Tilannetta pahentaa se, että Nelli ystävystyy kaksoisolennon kanssa ja Rauhalla on menneisyydessään jokin salaisuus.  


Risto Räppääjä ja pullistelija -kirjassa Riston naapuriin taas muuttaa voimamies ja tämän poika. Jälleen Nelli ystävystyy uuden pojan kanssa ja Rauha puolestaan voimamiehen kanssa. Risto ja Lennart kihisevät mustasukkaisuudesta ja päättävät alkaa treenata voimamieskisaa varten entisen kädenvääntömestarin, Elvi Räppääjän johdolla.

Risto Räppääjä ja kauhea makkara -kirjan elämystä hieman haittasi se, että kyseinen levy oli ilmeisesti aika naarmuinen, koska se pätki tosi usein ja piti kelailla välillä kohtia yli. Kirjan idea on kuitenkin se, että Rauha päättää alkaa myymään kestomakkaraa, ja lähtee Riston kanssa Unkariin ostamaan sitä. Vieraassa maassa ja vieraalla kielellä asioitaessa Rauha päätyy ihan putkaan asti ja Ristosta tulee julkkis.

Risto Räppääjä ja Nukkavieru Nelli -kirjassa Nellin perhe vaikuttaa yhtäkkiä köyhtyneen, ja Rauha huolestuu tästä. Nellin perhe joutuu jopa muuttamaan maalle pieneen mökkiin, kauas Ristosta, ja sekös poikaa surettaa. Perheen äkilliseen köyhtymiseen liittyy kuitenkin salaisuus, jota ei saa paljastaa kenellekään. 


Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja kaksoisolento
Tammi, 2013
2 h 19 min 

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja pullistelija
Tammi, 2016
2 h 10 min

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja kauhea makkara
Tammi, 2009 [2005]
1 h 32 min

Sinikka ja Tiina Nopola: Nukkavieru Nelli
Tammi, 2012
2 h 23 min




Kommentit